Zene ki/bekapcsolása
solarah online
A játék
A világról
Fejlesztés
Galeria
A csapat
Novellák
Fórum
GY.I.K.
Kapcsolat
Partnereink
Novellák

Éjsötétben
novella - 2007.04.09. 08:00 - Ubul
Hozzászólások

Éjsötétben

 

Egy délceg fiatalember jelenik meg a hűvös tavaszi reggelen a huzatos sziklák között. Arca vonásai élesek, szinte embertelen. Kék kisé vágott szemei fagyosan ragyognak, bennük érzelmet találni isteni áldás. Ruhái finomak, nemeseket megszégyenítő módon fenséges, bár a giccsnek nyoma sincs csodás öltözékén. A díszes ruhát barna köpeny takarja és az ijesztően hideg csodás arcát. A szél fagyos de arca meg se rezzen.  Ajka már kék a fagytól egy pillanatra megrezzen de, abban a pillanatban abba is marad. Arca teljesen érzéketlen. A Nap nyugovóra tér s lassan a horizont alá csúsznak a fénylő gömb sugarai, és az égbolt alja vérvörösben úszik, mintha az ég már tudná a jövő, s múlt véres csatáit és búcsúztatja a jó katonát. Láttán a szépséget arcvonásai finommá válnak s szeme a vad szenvedélyben, tobzódik. A hidegtől kékes, remegő kezével végigsimítja hosszú hófehér haját, s díszes kardjáért nyúl, hogy megtisztítsa és fényezze, élezze a gyönyörű öreg családi kardot, markolata kecses, keresztvasa nem nagyobb egy arasznál és pengéjére a múlt elfeledett betűit vésték. Közben kémleli a tájat, arcvonásai újra rideggé válva figyel minden neszre és árnyra. De semmit nem hall csak a szél suttogását, s szemeivel a sötétbe mered. Mikor meghallja a lágy süvítést már túl késő, hisz mellébe csapódik végzete. Barna köpenyét áttöri, ingjén átfúródik, és a húsába döfődik. Elméje oly stabil, de oly erős, hogy a fájdalomtól se ad hangot szája. A köpeny vörösé válik, karján végig folyik a vér rá a kardra s a penge hegyéről a hóba, csepeg. A csodás kard kihullik ernyedő kezéből, hisz izmai már nem bírják el a terhét, még a levegőben megpróbálja elkapni a remekművet de, a kard a lábához zuhan, s beszínezi a vér mely lábánál összegyűlt. Arca sápadttá válik, s várja a következőt, mikor a combjába csapódik, mint gejzír spriccol a vér. Térdre rogy, s földre hull az idegen halandó.

 

Ubul

2005. 02. 08.


Hozzászólások
Novella: Éjsötétben
1
Ghery • SilentVertigo 2007.05.27. 02:38
Ezt most sikerült befejeznem, de nem sok jobbat tudok mondani... A helyesírásra nagyon kérlek, figyelj jobban, mert ritka nagy hangulat gyilkos tud lenni egy-egy ordító hiba. A vesszőhasználatra is ügyelj, nemkülönben a szóhasználatra: " Elméje olystabil"... És amit már előttem is megfogalmaztak: azon túl, hogy valaki valahol valahogy meghal semmi sem derül ki... hiba.
ONeill • SilentVertigo 2007.05.03. 06:23

Ahogy Karrde mondta: nincs ok, nincs folytatás. Nem tudunk meg semmit azon kívül, hogy valaki, valahol meghalt. Ez alapján a történet központjában a halál áll. De azzal sem foglalkozik a novella. Sem azzal, hogy néz szembe a halállal a "főszereplő", sem azzal hogy mik a gyilkos gondolatai. Üresnek érződik az egész. Egy esemény érzelmek, gondolatok nélkül. Az egész egy amrikai akciófilm egy jelentére hasonlít. Valaki megöl valakit valahol valamiért.
Ezen kívül nekem a fogalmazási mód sem tetszik. Néhol túlcifrázod, néhol túlmagyarázod, néhol más szavakat használst, mint ami odaillene.

"A Nap nyugovóra tér s lassan a horizont alá csúsznak a fénylő gömb sugarai, és az égbolt alja vérvörösben úszik, mintha az ég már tudná a jövő, s múlt véres csatáit és búcsúztatja a jó katonát."
Erről  egy novella jut eszembe:
Kosztolányi Dezső: Egy és más az írásról. De neten nincs fent asszem.

Karrde • SilentVertigo 2007.05.01. 01:18

Iszonyú hiányérzetem lett, miután elolvastam.
Önmagában ez egy helyzetgyakorlatnak jó, esetleg egy novellából kiragadott képnek.
Amit leírsz, azt el tudom képzelni, elég részletgazdagon ecseteled a szituációt. Néhány írásjel rossz helyen van, legalábbis én máshová tettem volna őket (lehet, hogy csak az én ízlésem ilyen), viszont vannak mondatok amik ellentmondanak egymásnak.

Miért is van hiányérzetem?
Amit leírsz, az maximum 1 perc történése, ami persze nem gond, hisz egy novellának nem feltétlenül kell századokat átölelnie. Hiányolom a miértet. Miért történt mindez? Egy kyr meghalt. Vajon volt előzménye, esetleg lesz következménye? Mi a történet fókusza? A karakter? A kard? A halál? 

ERTO 2007.04.13. 10:18
Nekem teccik
1
solarah online
creative commons license

silentvertigo  |  design:  kicsy  |  zene:  spectral analysis  |  rajz:  tikos péter

Ahol azt másképp nem jellezzük, ott az oldalon található minden írás, kép, zene és egyéb tartalom a Creative Commons "Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 2.5 Magyarország" licensze szerint érhető el. Az oldalon megjelenő hozzászólások szerzőik tulajdonát képezik, azokért az oldal szerkesztője felelősséget nem vállal.
Firefox Játékfejlesztés.hu PHP MySQL